Geo-Har Ky

Koulutie 5, 91600 UTAJÄRVI Puh. 08-542 1900 fax 542 1938

Kivitietoa


MITÄ ON KORUKIVIHARRASTUS?

Minua on aina kiehtonut kiviharrastuksen monipuolisuus, moniulotteisuus. Se yltää tästä näkyvästä maailmasta silmin näkymättömään mikroskooppiseen pienoismaailmaan. Kiinnostuksensa mukaan kukin kivenpyörittäjä painottaa toimintansa suunnan. Kun ihailemme sopusuhtaista, läpinäkyvää kvartsikidettä, on suhteemme kiveen kauneusarvoja korostava.
Jos perimmäisenä tavoitteena on löytää hyödyntämiskelpoinen esiintymä malmiteollisuus- tai rakennuskiviä, suhtautumisemme korostaa taloudellisuutta .
Kivet ja mineraalit, niiden synty, koostumus, esiintyminen ja jalostus on harrastuksen tiedollinen alue. Geologinen tieto on järjestelmällistä. Johdonmukaisen päättelyn avulla voi oman perustietonsa avulla päästä tuloksiin ilman kalliita tutkimusvälineitäkin, joita on lähinnä malminetsintäorganisaatioiden käytössä. Aluksi riittää vasara, sulake ja piikki. Harrastuksen myöhemmin eriytyessä ja syventyessä voi hankkia vaativampia välineitä ja laitteita. Tietomäärän kasvaessa mineraaliluokat tulevat tutuiksi ja hallitsemme osaa niiden paljoudesta. Ihastuttavaa on löytää mineraalien esiintymisen lainalaisuuksia. Kun näet granaattihiekan luonteen kalliossa, alat pohtia mitä siihen liittyy. Tietyissä olosuhteissa tiettyjen ehtojen vallitessa luonto tuottaa toistuvasti saman lopputuloksen.

Tietomäärän kasvaessa herää halu muovata kiveä. Kivenhionta on laaja työsarka. Siinä riittää jokaiselle harrastajalle mieltymyksensä mukaista tekemistä. Ensimmäinen kysymys on: ” Mitä haluan tehdä?” Toinen: ”Mistä välineet?” kolmas: ”Millaiset välineet?`” Kun olet nämä peruskysymykset saanut ratkaistua, voit alkaa itse työn - ja tekemistä tulee riittämään. Ei vain tekemistä, vaan myös mielihyvää ja löytäjän iloa. Tunne ja päämäärä ovat kuin aarteen etsijällä – löytäjän iloa!
Erkki KontiolaHaluatko jättää meille viestin?geo-har@geo-har.fi

Laitteet Tarvikkeet Korupohjat Valmiit korut Sarjakuvia ja linkkejä Pääsivulle